Offshore Opleidingen

Ook als je een beginner (Entry Level) bent die nog geen ervaring heeft en nog geen opleiding, heb je de mogelijkheid om offshore te gaan werken. Voorbeelden van Entry level-functies zijn “General Roustabout”, “Maintenance Roustabout” & “Roughneck”. Bij deze functies kun je vaak al beginnen zonder dat je een van de offshore opleidingen hebt gedaan. Mocht je meer ervaring hebben met bijvoorbeeld lassen of het bouwen van steigers, dan heb je veel meer opties. Als je een havenopleiding hebt afgerond, dan ben je licht in het voordeel, maar het is niet verplicht deze opleiding te hebben afgerond. Een training die je hoe dan ook moet is de Offshore Veiligheidstraining. Wat wel verplicht voor havenwerk is – in Nederland ten minste – is het VCA-Certificaat.

Offshore Veiligheidstraining

Er zijn geen vastgestelde specifieke offshore opleidingen waarmee je benoemd kan worden tot Entry-level werknemer, maar wat je wel sowieso nodig hebt is een Offshore veiligheidstraining. Je leert hier een en ander over EHBO, veiligheid, evacuatie en noodsituaties, survival technieken, brandpreventie  & brandbestrijding.

VCA Certificaat

VCA is een afkorting van “Veiligheid, Gezondheid & Milieu Checklist voor Aannemers”. Dit certificaat is in meer branches een vereiste, dus je doet er goed aan om deze – ongeacht je toekomstplannen – te halen. In Nederland is het namelijk het een belangrijk certificaat met het oog op veilig werken. Bij een VCA-cursus word je het een en ander verteld over veilig werken, juiste omgang met het milieu & het belang van psychische en lichamelijke gezondheid. Iedereen die werkt in omstandigheden waarin er sprake is van een verhoogd risico op lichamelijk letsel moet een VCA – certificaat hebben. Ben je werknemer, dan heb je genoeg aan een basis VCA-Certificaat. Ben je Zzp’er, dan moet je het VCA-VOL certificaat behalen.

STCW 95

Mocht je geïnteresseerd zijn in banen in de maritieme sector, dan doe je er goed aan om de STCW 95 Basis training te doen. Deze training is gebaseerd op een internationaal verdrag over de minimale eisen waaraan zeevarenden op koopvaardijschepen qua training, certificatie en wachtlopen moeten voldoen. Iedere werknemer die de ambitie heeft om op zeevaart schepen, vissersboten en grote jachten te werken moet deze training doen.

Hoger dan Entry level instromen

Uiteraard kan je – weliswaar alleen met goede vooropleiding(en) – instromen op een hoger niveau dan Entry Level. Voorbeelden van juiste vooropleidingen zijn HBO of MBO engineering. Ook kun je met een schildersopleiding offshore painter proberen te worden. Mocht je Crane operator willen worden, dan moet je eerst een vijfdaagse cursus doen om het “Crane Operator Offshore Certificaat” te halen. Als je graag als driller aan de slag wil, dan moet je het Well Control BOP Certificaat halen en het IWCF Certificaat.

Catering

Dagelijks moeten de arbeiders hard werken waardoor ze flink wat energie nodig hebben. Mocht je een goede kok zijn, dan kun je proberen om kok te worden op een booreiland. Zowel het humeur als de energie van de werknemers is dan grotendeels afhankelijk van wat jij voor ze klaarmaakt. Bedrijven weten dit ook en investeren daarom flink in goed voedsel, dus je kunt leuk verdienen. Ook hier kun je instromen op Entry Level niveau en dan bijvoorbeeld afwasser, schoonmaker of assistent kok worden. Met een vooropleiding als kok heb je al veel meer kans op een leukere & meer gespecialiseerde baan in de catering.